Zielseigenschappen

Zielseigenschappen

juni 2021, Ike Amanatkhan

❞𝑬𝒏 𝒅𝒂𝒏 𝒗𝒐𝒓𝒎𝒅𝒆 𝑯𝒊𝒋 𝒉𝒆𝒎 𝒆𝒏 𝒃𝒍𝒊𝒆𝒔 𝒊𝒏 𝒉𝒆𝒎 𝒊𝒆𝒕𝒔 𝒗𝒂𝒏 𝒁𝒊𝒋𝒏 𝒛𝒊𝒆𝒍.❞
𝘒𝘰𝘳𝘢𝘯 32:9

Volgens de Koran wordt elk kind spiritueel puur en onschuldig geboren, met het vermogen om goed en kwaad van elkaar te onderscheiden. Deugden, zielskwaliteiten zijn vooral dingen die goed (aan ons) zijn. De Islam kent akhlaaq (gedrag) en khuluq (zielskwaliteiten waarmee iemand geschapen is).

Door het werken aan khuluq beïnvloeden we akhlaaq. Khuluq (deugden) zijn de bouwstenen van het karakter. Het gedrag van een moslim is verweven in de manier waarop hij het leven inricht. Het is het waardesysteem, het morele standaard. Het bepaald ook hoe hij kijkt naar de wereld om hem heen. Een belangrijk onderdeel van akhlaaq is dat de mens geschapen is met de fitra.

Als moslima zie ik dat akhlaaq wel goed zichtbaar is in de islamitische gemeenschap, in de grote samenleving lukt dat nog niet echt. Welke karaktereigenschappen hebben wij hiervoor nodig? Wat willen we onze islamitische kinderen meegeven in de grote samenleving?

Stimuleren van een gewenst gedrag kan al van heel jongs af. Door simpele strategieën toe te passen in de opvoeding of deze in te voeren op islamitische scholen. Het werken aan khuluq stelt ons naast islam (praktijk) en imaan (geloof en vertrouwen) ook te werken aan ihsaan (spirituele ontwikkeling).

Meer weten?
www.hayatcc.nl

#deugdzaamleiderschap #deugdeninhetonderwijs#deugdenopdewerkvloer #samenzelfdoen

Reacties zijn gesloten.