Zachte waarden

Zachte waarden

Door: Richard Duppen, directeur Avabel Nederland

Doorgeslagen systeem denken
Steeds vaker lezen of horen we dat medewerkers een burn out hebben of ongeïnspireerd hun werk doen. De wetenschap koppelt dit aan doorgeslagen systeem denken en aan de competitieve, soms snoeiharde regels die gelden op de huidige flexibele arbeidsmarkt. Als werkgever was het voor mij dan ook de vraag hoe houd ik mijn mensen gezond en geïnspireerd maar ook, hoe houd ik ze verbonden aan mijn bedrijf.

Verbinding
Het antwoord vond ik door domweg door de vraag te stellen aan de mannen die al meer dan 35 jaar bij ons werken. Wat hen aan ons bond en nog al altijd bindt zijn de zachte waarden die ooit door mijn vader mee het bedrijf ingenomen zijn. Onze medewerkers waarderen de eerlijkheid en de geborgenheid van ons bedrijf. Het bedrijf is namelijk niet alleen van de familie, ook de medewerkers maken deel uit van het ons. Zij hebben bijna allemaal de sleutel van de panden, kunnen op elk moment elke relevante ruimte in en hebben toegang tot al het beschikbare gereedschap en voorraden.

Vertrouwen
Is het nodig dat zoveel mensen een sleutel hebben? Nee, het zou ook met minder kunnen maar de blijk van vertrouwen die ervaren wordt door het hebben van de sleutel is niet te overschatten. Wanneer je dit weet dan rest de vraag hoe je wederzijds vertrouwen, eerlijkheid en geborgenheid vertaald in management termen en taal die door iedereen begrepen wordt.

Deugdenaanpak op de werkvloer
De deugden aanpak zoals ingezet door Ike Amanatkan hielp mij om zachte waarden te vertalen naar harde regels en om harde regels om te zetten naar deugden. Met ons management heb ik een deugden training gevolg waardoor het eenvoudiger is geworden de deugd te herkennen die iemand je laat zien. Evenzeer wordt het makkelijker om een deugd te vragen wanneer je deze mist. 

Inclusie en diversiteit
Het met elkaar bezig zijn met deugden heeft mij geholpen om in een straffe tijd de zachte waarden in korte tijd neer te zetten en deze in te laten dalen. Iedereen mag bij ons werken, arbeidsbeperkt of niet, slim werkt bij ons samen met minder slim en fysiek beperkt werkt naast fysiek fit.

Gedragsverandering met deugden werkt!

Ik geloof niet zo in leidinggevenden die de hele dag bezig zijn met alleen maar leidinggeven. Deze baasjes kunnen wij missen als kiespijn. Ik geloof wel in een omgeving die borging biedt en kaders verschaft waarbinnen met elkaar gewerkt kan worden. Mensen weten waarom ze bij jou zijn en mensen weten waarom ze bij jou werken. De manier waarop dit gebeurd en de mate waarin we met elkaar hier lol aan beleven is te beïnvloeden middels een deugden training, het heeft ons geholpen om van elkaar te zien wat we goed doen, om elkaar aan te spreken op wat beter kan en dit alles niet vanuit mening of opinie maar vanuit een onderliggende waarde of deugd.

Richard Duppen
Directeur Avabel Nederland

14 februari 2020

Reacties zijn gesloten.