Rolmodel gezocht!

Rolmodel gezocht!

Deugdzaam Leiderschap en transcendentie gaan hand en hand samen.

Deugden zijn bouwstenen van het karakter.

Op 16 november 2019 tijdens de FNV Zelfstandige dag, deed ik mee aan een workshop van de Vrije Denkers. Alleen maar lof heb ik over deze workshop en de dag. Het voelde net een personeelsdag, waarbij je je enorm gewaardeerd voelt.

Ik was er meer om te kijken of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van het ondernemer-denken. Wat mij enorm boeit is de tijdgeest. De Vrije Denkers hebben hier een inzichtelijke workshop over gegeven waar ik mij helemaal in kan vinden.
Dat Nederland aan het transformeren is naar een nieuwe samenleving waarin verhoudingen omgegooid zullen worden, is al volop in beweging. Mensen zijn zelf alternatieven en initiatieven aan het  ontwikkelen en deze aan het uitvoeren. In februari 2020 was de vooruitzicht dat er binnen 10 jaar in Amsterdam meer ondernemers zijn dan dat er mensen in loondienst zullen zijn. Of Covid-19 dit beïnvloed heeft zullen we wel merken.

We gaan steeds meer naar een inclusieve periode waarbij ieder individu telt. We gaan afstappen van het denken uit de industriële fase waarbij de scheiding gemaakt werd tussen denken (managers) en doen (uitvoerend personeel). We gaan met zijn allen weer terug naar het gezamenlijk  doen en denken zoals in de pre-industriële fase waarin de schoenmaker en de schoen ontwierp en het in elkaar zette. Ons bewustzijn is echter veel verder dan in het pre-industriële fase dat is de reden dat we terecht komen in een volledige nieuwe tijdperk: transcendentie. Ook dat kunnen we niet meer verbergen: coaches schieten als paddenstoelen uit de grond. Zingeving wordt weer hip.

Om terug te komen op de workshop van de Vrije Denkers. Ik ging er blij weg.  Ik kreeg de bevestiging dat ethisch leiderschap de manier is om de transcendentie fase warm te verwelkomen. Mijn inziens ook nog het enige wat in een organisatie top-down geïmplementeerd kan worden. Ethisch leiderschap brengt denken en doen weer bij elkaar. Een ethische leider begrijpt dat hij een rolmodel is. De periode van baas, leidinggevende, manager binnen organisaties heeft zijn tijd wel gehad. Ben je zover om je morele kompas te ontwikkelen? Waar zie je ruimte voor leiderschap in de ethiek binnen jouw missie, visie of doelstellingen?

Niets komt voor zijn tijd. Dit artikel had ik vorig jaar al willen plaatsen, het mocht niet eerder dan vandaag.

Reacties zijn gesloten.