Een deugdelijk 2020 | deel 2

Een deugdelijk 2020 | deel 2

Precies 1 jaar geleden, begin 2020
In januari, vorig jaar leek alles op een normale januari na een jaarwisseling. We wisten niet wat een lock-down inhield, en Wuhan dat eind januari in quarantaine ging, was een ver van onze bed show. Met zijn allen waren we net bezig met het inplannen en organiseren van zaken voor het nieuwe jaar, net als nu.

Een ding ging bij mij wel anders dan de afgelopen 12 jaar. Mijn Jaardeugd voor 2020, op de een of andere manier kon ik er niet opkomen via zelfreflectie welke deugd dat moest worden voor 2020. Ik werd aangespoord om met een toeval deugd te werken. Dat deed ik, het werd: UITHOUDINGSVERMOGEN. In maart bedacht ik mij dat het wellicht al een voorbode was voor Covid-19. Met deze deugd in mijn achterhoofd ben ik een parttime baan gaan zoeken. Want ik wilde wat het ook kostte mijn onderneming de tijd gunnen om te groeien op een rustige manier.

Ook voor mij veranderde er veel vanaf maart. Ik was net begonnen als hybride ondernemer, moest thuis aan het werk zonder ingewerkt te zijn én in een sector die nieuw voor mij was. Meevaller was dat ik geen kleine kinderen meer heb, die ik thuis moest les geven. Al mijn opdrachten als ondernemer werden afgezegd, of zegde ik zelf af.

Mijn droom in diggelen
Uiteraard had ik begrip, de telleurstelling was er ook. Ik had mij zo verheugd op deze opdrachten, vooral die van het basisonderwijs in Amsterdam zuidoost waar ik met kinderen zou gaan werken. Al het werk om van droom, plan naar realisatie te gaan was in 1 keer als sneeuw voor de zon gesmolten. Al het voorbereidingswerk was al gedaan. Ik wachtte alleen op de startdatum, die ook al bekend was. Mijn plan was weer terug gebracht naar een droom. Zoveel werk verricht, voor niets? Wat een tegenslag!

Mijn jaardeugd uithoudingsvermogen herinnerde mij eraan om op de ingeslagen weg door te blijven gaan ook als er moeilijkheden komen. Ook om hoop te blijven houden. Naast uithoudingsvermogen had ik ook vertrouwen en geduld nodig. Vertrouwen dat de juiste dingen, op het juiste moment in de juiste mate op mijn pad komen. En geduld om dingen te verdragen waar ik geen invloed op heb. Het zal wel een hogere doel dienen bedacht ik mij. Dit zorgde ervoor dat ik mijn teleurstelling kon omzetten naar vrede in mijn hart.  Het was zo belangrijk voor mij dat ik een beroep mocht doen op deze deugden. Zo kon ik tot de zomervakantie volledig geconcentreerd voor mijn werkgever aan de slag. En ook thuis was ik de liefhebbende moeder en echtgenote. Ik kon mij onthechten van de gebeurtenis. Het is goed zoals het is. Er komen vast nog andere opdrachten in betere omstandigheden.

Het gaat er niet om wat er gebeurt, maar hoe je met de gebeurtenis omgaat. Voor deze gebeurtenis deed ik een beroep op drie zielskwaliteiten (uithoudingsvermogen, geduld en vertrouwen) die mij zouden leiden om het lijden te voorkomen. We hoeven niet ver te zoeken of buiten ons naar de oplossingen voor levenslessen. Alle antwoorden hebben wij IN ons. We mogen kiezen uit meer dan 400 deugden, die a la minuut voor ons klaar staan om ons te dienen en daarmee de wereld en onze Bron.

Ook jij hebt deugden ingezet om je hoofd koel te houden en je hart warm in 2020! Welke deugden voerden bij jou de boventoon?

Ike Amanatkhan | Master deugdenbegeleider |januari 2020

Reacties zijn gesloten.