De essentie van doelen stellen

De essentie van doelen stellen

Doelen stellen is belangrijk om een gevoel van succes te ervaren. Dat kan ik wel zeggen als trainer van de workshop “Een leven opbouwen, een formule voor succes”. Een workshop die ik 20 jaar geleden ontwikkeld heb, ook gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Een workshop die nog steeds ontzettend helpend is voor mensen tussen 20 en 45 jaar. Mijn jongste deelnemer was 16 en de oudste 60.

𝐅𝐨𝐫𝐦𝐮𝐥𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐭 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐛𝐢𝐣 𝐫𝐨𝐞𝐩𝐢𝐧𝐠
Jaarlijks in december kijk ik even terug en blik ik naar voren. Normaliter weet ik precies wat ik wil bereiken in het komend jaar. Ik stel dan doelen en waak erover dat ze gerealiseerd worden. Doelen stellen werkt ontzettend goed als je voor jezelf bezig bent.

Echter merkte ik toen ik aan mijn roeping begon dat ik niets meer te zeggen had. Niet over het doel, het tijdstip, deadline en de vorm. En ook nu ervaar ik dat. Veel heb ik wél voorheen bereikt met het stellen van doelen.

Ik ontdekte tot mijn stomme verbazing dat het bij het werken aan je roeping, het anders werkt. Vorig jaar probeerde ik het toch nog en stelde mij tot doel om een online cursus te maken.

𝐃𝐢𝐞𝐧𝐬𝐭𝐛𝐚𝐚𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝
Dus doelen stellen bleek niet te werken voor mij meer. Niet zoals ik het eerst deed. Het gevoel van succes heb ik ook niet meer nodig. Als ik nu iets bereikt hebt, ben ik dankbaar dat ik in de gelegenheid gesteld ben om het te realiseren. Ik handel vooral vanuit dienstbaarheid.

Het geeft mij het gevoel van zinnig bezig zijn voor een hogere doel, daar haal ik mijn vreugde en geluk uit. Ook al kan ik het niet plannen en heb ik het idee dat ik moet springen vóór ik er echt klaar voor ben. O, ja en als ik er aan denk wil ik nog liever mijn bed inkruipen dan dat ik ga doen wat ik moet doen.

𝐆𝐫𝐨𝐞𝐢𝐝𝐞𝐮𝐠𝐝
Wat ik wel graag doe ieder jaar eind december/begin januari is een deugd (khuluq) zoeken die ik nog beter kan ontwikkelen: Een jaardeugd, groeideugd of ontwikkeldeugd noem ik het. En dat zorgt voor de realisatie van zaken die voor mij nog onbekend waren begin van het jaar.

Zo wist is vorig jaar niet dat ik dit jaar in gesprek zou gaan met islamitische scholen om een nieuwe dienst te introduceren. Ook wist ik niet dat ik eindelijk de GuluQ-kaarten zou ontwikkelen. Wat ik wel wist is dat mijn groeideugd voor dit jaar EENHEID (Al-Waasi, de Alomvattende) zou zijn. Alhamdulillah. Mijn eigen doel om een online-cursus te ontwikkelen werd van tafel gegooid.

Als ondernemer is het funest om geen doelen te stellen. “Als iets werkt, doe er meer van. Als iets niet werkt stop ermee.” Dat is wat geleerd heb de afgelopen zes jaren. Nu zal ik het toepassen op het stellen van doelen als ondernemer met een roeping. Ik mocht de afgelopen twee jaar ervaren hoe het is om te vertrouwen op Dat wat groter is dan ons allen.

Ik ben benieuwd wat mijn groeideugd voor volgend jaar zal worden! En echt ik stel mijzelf geen doel, ook niet die online cursus maken…

Reacties zijn gesloten.